Va tornar el Festival Dames Màgiques dedicat a les magues
Es va realitzar la novena versió del Festival Dames Màgiques (Dama) després de quatre anys des de la seva versió més recent. Es va fer el passat 15,16 i 17 de març, a la ciutat de Premià de Dalt a Barcelona.
Aquesta edició va tenir convidades de moltes parts del món: Consol Lorgia (Colòmbia), Amelie (Madrid), Ilva Scali (França), Malin Nilsson (Suècia), Astrid Gloria (Alemanya), Solange Kardinaly (Portugal), Huang Zheng (Xina) i per Catalunya: Gloria Roig, Addadura Theatre Visual, Joana Andreu, La Dama Inquieta, Pepa Plana i Noel.
Al festival hi va haver a més de gales de màgia de prop i escena obertes al públic, exposició de llibres de màgia, tallers i conferències de màgia i arts afins.
Teia Moner, la creadora i directora del Dama, és pedagoga, actriu, maga i titellaire. Una artista en tot sentit. El 2006 va decidir posar en marxa un festival de dones magues, en veure que a la majoria d’espectacles de màgia estaven protagonitzats per homes. Va ser tan gran l’èxit que van fer vuit edicions a Terrassa.
Cada any es consolidava el paper de les dones que fan màgia. Llastimosament va arribar la crisi i amb ella es va endur aquest bell festival durant uns anys. Per sort, va poder renéixer el 2019.
Hem estat quatre anys en pausa i la situació professional de les magues respecte al món de la màgia no té l’harmonia que voldríem, encara falta una plataforma perquè les magues presentin els seus espectacles i mostrin el seu art al món.
Consuelo Lorgia, maga colombiana, va ser guardonada amb el Premi Especial Dama Màgica d’Honor, per la seva feina i portar el cognom d’una dinastia màgica amb molt d’honor.
El III Festival Internacional de Dames Màgiques converteix Terrassa
a la capital mundial de la màgia femenina
La tercera edició del Festival Internacional de Dames Màgiques torna demà als escenaris de Terrassa amb l’objectiu de reivindicar el paper protagonista de les magues en un món d’homes, en una proposta pionera i única al món que abasta les actuacions de 13 magues, així com diversos debats i tallers.
II Festival Dama Màgia en femení a Terrassa
per Ariadna Alcañiz
Aquest cap de setmana, Terrassa acull la segona edició del Festival Internacional de Dames Màgiques (DAMA), consagrat a grans noms de la màgia de tot el món amb la particularitat que només són dones. Una iniciativa única que es vol convertir en tot un referent internacional de la màgia en femení.
I és que tradicionalment el món de la presdigitació és un món relacionat amb els homes. Per això, l’any passat va néixer aquest festival, per donar el protagonisme que es mereixen a les dones que es dediquen a l’enigmàtic món de la màgia amb la mateixa passió i solvència que els companys masculins.
Entre el divendres 13 i fins al diumenge 15 tindran lloc en tres localitzacions de Terrassa, el teatre Alegria, la Nova Jazz Cava i la plaça de Ca n’Anglada, les actuacions de dotze magues nacionals, a més d’altres països com Perú, França, Itàlia, Argentina o Canadà. A més, a part de les actuacions a la nit, també hi haurà debats, sessions d’improvisació, tallers d’introducció per als infants, així com espectacles infantils.
Una oportunitat única per conèixer una altra faceta d’aquest art escènica difícil i per comprovar com l’encant i el misteri de la màgia no són qüestió de sexes, sinó de qualitat i recursos. manera continuada en una gran quantitat de sals de tot Europa.
Gran Èxit del I Festival Internacional de Dames Màgiques de Terrassa
Els passats 21 al 23 de Juliol es va celebrar a Terrassa DAMA, I Festival Internacional de Dames Màgiques de Terrassa, que va reunir per primera vegada magues de tot el món per demostrar que la màgia no es limita al mag amb frac i el conill que surt de el barret de copa. Un festival únic al món que ha estat nominat al Premi Internacional de Màgia 2006, pel Cometa Màgic de Buenos Aires. En total es van donar cita tretze dames màgiques de la talla de Pepa Plana, Teia Moner, Ilva Scali o inès, que ha col·laborat al programa del canal Cuatro Res per aquí. Mages de diferents llocs (Xina, Argentina, França, Catalunya…) i de totes les edats, fins i tot una de les pioneres de la màgia femenina a Espanya: Ya-o-min, la maga d’Aragó. A més, va comptar amb la Dama Màgica d’Honor del Festival, que en aquesta primera edició serà la veterana Teresa Gutsens, dona i companya professional del mític mag José María Ferrandiz, amb què formava el duo Los Mágicus.
DAMA, el I Festival Internacional de Dames Màgiques de Terrassa, neix de la voluntat de Teia Moner, artista especialista en marionetes i maga amb 27 anys d’experiència, de mostrar al públic l’art de les dones magues, ja que la pràctica de la màgia se sol atribuir als homes. L’Ajuntament de Terrassa s’ha abocat a la iniciativa i espera fer d’aquesta nova trobada una de les senyes d’identitat d’una ciutat pionera a la cultura.
Directora artística: Teia Moner
Organització: Ajuntament de Terrassa
Coordinació i Producció: GAAC
Director Tècnic: Miquel Espinosa
Assessorament màgic: Enric Magoo Col·laboració: ICIC. Generalitat de Catalunya
Mages que han participat a DAMA, I Festival de Dames Màgiques de Terrassa
Pepa Plana (Catalunya)
És una de les impulsores del teatre de pallassos per al públic adult. Va crear la seva pròpia companyia i va estrenar l’obra de Pe a Pa a la Fira del Teatre de Tàrrega del 1998. L’obra va tenir una gran acceptació i després de més de 200 funcions per tot Espanya encara continua en cartell. Altres dels seus espectacles són Giulietta, que va presentar a l’IX Festival de Pallassos de Cornellà, i Hatzàrdia, que va interpretar per primera vegada a Tàrrega fa dos anys, on juga amb un codi no verbal. Dirigeix el Festival Internacional de Pallasses d´Andorra i ha rebut diversos premis pels seus espectacles.
http://www.pepaplana.com/leftcat.htm
Ilva Scali (França)
Va deixar la seva feina com a professora de francès i matemàtiques per dedicar-se a la seva passió: la màgia. Compte amb un ampli reconeixement al seu país i és habitual dels programes de televisió, com Le plus grand cabaret du monde o Attention à la Marche, spéciel scène. Sol presentar els seus espectacles a París, en espais com ara la sala Le Temple o Montansier. A Terrassa farà dos dels seus números més aplaudits: Magic-Lady, on domestica la llum, balla amb el foc i juga amb coloms, i Ilva Scali Sola. http://www.ilvascali.com
inès (Andalusia)
Aquesta jove il·lusionista granadina s’ha especialitzat en la micromàgia (la que juga amb daus, monedes, etc), però al Festival mostrarà un número basat en ombres xineses. Tot està amagat dins de les mans. Col·labora al programa de canal 4 Res per aquí, i amb anterioritat ho va fer a La Mandrágora, de TVE2. Ha participat en nombrosos festivals de màgia de tot el món i imparteix cursos.
La Dama Inquieta (Catalunya)
La veurem practicant màgia de prop, interactuant amb el públic i sorprenent tot el que s’acosti al Festival. És membre de l´Associació Catalana i Espanyola d´Il·lusionisme i de The Magic Circle, de Londres. Domina trucs de grans il·lusions, com ara la suspensió de cadires i controla l’origami. Ha col·laborat amb les ONG Mags per a l’esperança i Son-Risas sin fronteras.
Rosa Maria Llop (Catalunya)
Es va iniciar com a actriu dins del teatre independent i en descobrir la màgia la va utilitzar com a recurs artístic dins dels seus espectacles. Forma part de la companyia Capas Màgica Teatre, amb qui ha estrenat 17 obres. En aquests moments està ultimant la darrera obra.
http://www.elreydelamagia.com/
Jane (Xina)
Amb només 24 anys ha rebut diversos premis internacionals. Amb 4 anys es va iniciar a l’Escola Nacional de Gimnàstica i Acrobàcia de la Xina, on va estudiar fins al 1995. Va ser llavors quan va començar a formar-se com a maga. Té el premi de nous talents en màgia de la Competició Internacional de Xangai 2002, l’any següent guanya la medalla d’or a la competició de màgia de la Xina el 2005 rep el primer premi de manipulació al Congrés Màgic Espanyol i el premi Mystery de la convenció màgica dels Estats Units. Amb el seu espectacle transportarà els espectadors del Festival a la Xina mil·lenària.
Anna Montserrat (Catalunya)
És una dona polifacètica. Artista de circ a Barcelona i París, actriu, maga, animadora sociocultural… Ha treballat amb les companyies Dagoll Dagom, Comediants o El Rei de la Màgia, aportant també els seus espectacles. Durant 15 temporades ha estat una part activa del servei pedagògic del Poble Espanyol de Barcelona i ha elaborat projectes de dinamització infantil i juvenil per a l’Ajuntament de Barcelona. Des del 2002 imparteix la disciplina de trapezi i acrobàcia a l’escola de circ Quina Gràcia, també a la ciutat comtal.
Ya-o-min, la maga d’Aragó (Aragó)
És una de les pioneres de la màgia femenina a Espanya. L’art de l’il·lusionisme és la seva vida, però ser dona i maga als anys setanta no era cosa fàcil. Des de petita es va sentir atreta per la fantasia i de mica en mica va aconseguir el seu somni: actuar davant del públic i divertir-lo. El seu espectacle beu de l’estètica oriental i juga amb els mocadors. És una maga entranyable i plena de vitalitat.
Silvana (Argentina)
Domina la màgia teatral, el mim, el clown i els malabars. Combina les seves actuacions amb la seva feina com a professora de màgia. Ha rebut el premi Chavallier Andrey d’Argentina la millor maga de l’any 2005 amb el seu company Brando. És una de les magues més respectades a Amèrica Llatina. A Terrassa interpretarà un acte màgic on la música, les anelles xineses i el teatre es fusionen. El públic també serà el protagonista d’aquest número.
Joana Andreu (Catalunya)
Porta la màgia a la sang (és filla de Màgic Andreu) i des de petita ha practicat aquest art. S’atreveix tant amb la màgia de prop, com amb els xous i tallers infantils i els grans números. A Ironik, el número que veurem a Terrassa, interpretarà una desventurada rodamón que descobreix la màgia d’una manera casual i increïble, alhora que el públic. http://www.joanaandreu.com
Marimar (Catalunya)
No se li escapa res dins del món artístic. Llicenciada en dansa clàssica i coreografia per l’Institut del Teatre de Barcelona, actriu i, és clar, maga. Ha col·laborat en diferents espectacles i programes de televisió, com Això és màgia o La història de la màgia. Ha participat a multitud de congressos de màgia i ha treballat a diferents obres de teatre. La veurem transformada a Chaplín, un número on interpreta aquest entranyable personatge que apareix en escena fent de mag.
Claire Perrine (Xile)
Té una àmplia formació internacional com a maga (ha rebut classes a Xile, Estats Units i Franci) i ha obtingut diversos premis pels seus espectacles. Ha guanyat el premi Flasoma 2006 per l’espectacle Dama Blanca, un recorregut màgic que busca la veritable naturalesa humana i el valor de l’amistat. També s’encarregarà de sorprendre els espectadors més petits del Festival amb el número La Panterita.
http://www.magacotillon.cl
Teia Moner (Catalunya)
Té més de 27 anys d’experiència com a experta en marionetes, maga i actriu. S’ha format arreu del món per millorar com a artista i és una de les actrius de marionetes més reconeguda a Espanya. Els seus muntatges estan plens d’originalitat i han rebut una bona acollida per part de crítica i públic. Va rebre els premis a l’Enginy i l’Originalitat 1996, Rialles 1993 i Xarxa 2000. Ha col·laborat en programes de televisió com ara Sopa de lletres, de TVE2, o Vindrem a Sopar, de la televisió autonòmica catalana, així com en diverses companyies de teatre. El número que interpreta a Terrassa és Minimal Magic, un espectacle de màgia, objectes i marionetes sense paraules dirigit especialment als adults. Una paròdia de la màgia o una manera innovadora de fer màgia, això sí, amb uns personatges ben petits, les mans, que fan aquesta disciplina sense adonar-se’n. Aparicions, desaparicions, levitacions, manipulació dels aparells… però tot a escala reduïda. És la creadora i directora artística del Festival.
www.teiamoner.com
Teresa Gutsens
Serà la Dama Màgica d´Honor del Festival. Ha dedicat tota la vida a la màgia amb el seu marit, José María Ferrandiz, que va morir ja fa set anys. Junts formaven el famós duet Los Mágicus i regentaven una botiga de màgia a Barcelona per repartir somnis entre tot el públic. Tots dos van rebre la Medalla al Mèrit Màgio el 1088 per part del Consell Nacional de la Societat Espanyola d’Il·lusionisme. Teresa i té 78 anys, però continua sorprenent amb els trucs.